02
Dec

Care este cel mai bun antivirus pentru Windows?

Care este cel mai bun antivirus pentru Windows? Intrebarea a aparut inca de la inceputul razboiului cu virusii. Raspunsul este, evident, unul relativ. Fiecare utilizator de antivirus considera cel mai bun antivirus cel pe care il foloseste. Dar, realitatea poate fi alta, mai ales cand antivirusul iti este instalat de catre “prieteni priceputi”.

Pentru a alege, in deplica cunostita de cauza, cel mai bun antivirus, tineti cont de urmatoarele criterii:

 • Antivirus gratuit sau platit. Alegerea depinde de fiecare utilizator. Personal, prefer antivirusii cu plata. Pentru ca, in comparatie cu antimalware, un antivirus platit isi face treaba corespunzator. Evident, protectia mai buna o ofera antivirusul mai scump. Solutiile antivirus care costa in jur de 10 euro (40 lei) sunt bani aruncati degeaba. Orientati-va spre solutii in jurul a 40 euro (160 – 200 lei) care va ofera protectie corespunzatoare. Pentru a va convinge de eficacitatea antivirusului testati pe toata perioada de 30-50 zile produsul apoi cumparati-l de la un distribuitor. Pretul initial de aproximativ 40 euro este valabil pentru un an. La exprirarea perioadei de utilizare (1 an), va trebui sa platiti prelungirea licentei antivirusului, care de obicei va fi mai ieftina.
 • Rata de detectie. Programele antivirus folosesc metode proprii de detectie, unele mai eficiente decat altele. Consultati forumuri cu clasamente ale ratelor de detectie pentru a alege un produs antivirus cu adevarat bun la protectia PC-ului.
 • Metoda heuristica. Cum zilnic apar virusi si alte amenintari pentru PC, metoda heuristica de detectie trebuie sa asigure “invatarea din experientele anterioare” si sa detecteze din timp comportamentele anormale datorate virusilor inainte ca producatorul antivirusului sa creeze un update.
 • Viteza de scanare. Un antivirus bun are nu numai o rata de detectie ridicata ci si o viteza de scanare mare. Inchipuiti-va ce inseamna ca timp sa scanezi 2 TB de date!!
 • Scanare in timp real. E in stare antivirusul dumneavoastra sa monitorizeze softul din calculator si sa impiedice infectarea cu virusi?
 • Scanarea la comanda. Aceasta caracteristica trebuie sa permita scanarea unui folder / fisier din meniul corespunzator lui click-dreapta. Cel mai intalnit este cazul scanarii la comanda a unui stick USB.
 • Scanarea la acces. Fiecare fisier este scanat la deschidere / accesare.
 • Folosirea resurselor de sistem. Exista antivirusi care incarca sistemul, scazandu-i foarte mult viteza. Cautati un antivirus care nu incarca sistemul. Nu va bazati ca aveti resurse. Antivirusii lacomi de resurse incetinesc orice configuratie de top.
 • Scanarea planificata. Un produs antivirus de calitate poate fi setat sa scaneze sistemul la o anumita data (zi din saptamana) si la o anumita ora. Cu toate acestea, exista programe antivirus care restrictioneaza tipuri de scanare care pot fi planificate.
 • Scanare email. Intrarile si iesirile de email, impreuna cu traficul si fisierele atasate trebuie monitorizate de antivirus. Un program de calitate monitorizeaza atat mailurile Yahoo, Gmail, Hotmail, cat si Instant Messengerele (Yahoo Mess, Windows Live Mess, Google Talk).
 • Update automat. Actualizarile automate pastreaza la curent antivirusul fata de amenintarile online. Automatizarea update-urilor va scuteste de grija de a avea cele mai noi definitii ale antivirusului. Cele mai multe produse pot fi configurate pentru conectari cu site-ul producatorului antivirusului. Programul antivirus trebuie sa aiba si posibilitatea de a dezactiva update-ul automat si de a face actualizarile manual. Asta pentru a mai micsora traficul in retea sau timpii de asteptare (valabil in cazul internetului mobil).
 • Blocare de scripturi. Antivirusul trebuie sa poata monitoriza Java, ActiveX, VB si alte scripturi, detectand si blocand activitatea anormala.
 • Usurinta in utilizare. Programul antivirus trebuie sa functioneze foarte usor. Instalarea trebuie sa fie simpla, in pasi usor de urmat, fara prea multe optiuni care sa incurce utilizatorul obisnuit. Dar, deasemenea, trebuie sa tina cont si de pretentiile utilizatorilor avansati. O data configurat si lansat in executie, antivirusul trebuie sa lucreze discret si sa ramane mai in backgroud, fara a deranja utilizatorul cu mesaje paranoice.

Sfaturi importante:

1) NU FOLOSITI ANTIVIRUSI “SPARTI” (crack-uiti)!!! Protectia este nula, chiar daca antivirusul spart isi face update-uri si scaneaza ca unul platit. Am devirusat nenumarate calculatoare care aveau NOD32 spart dar care erau virusate pana peste masura. Decat un antivirus spart, mai bine unul gratuit.

2) NU FOLOSITI ANTIVIRUSI CU RECLAMA INSTANT PE PAGINI WEB! Exista site-uri care fac reclama la antivirusi si afiseaza mesaje de genul “Calculatorul tau e infectat! Da click aici pentru a-l dezinfecta”. Evident, sunt mesaje care nu fac decat sa infecteze PC-ul cu un virus, prezentat ca antivirus. Exista mai jos o lista de antivirusi adevarati. Nu instalati programe fantoma. Ca titluri de antivirusi falsi sunt “Dr. Antivirus”, “AV Protection”, nume false in spatele carora se ascund adevarate infectari.

3) TESTATI MAI INTAI VERSIUNEA TRIAL. Daca sunteti nesiguri de un produs antivirus, testati-l in perioada de incercare (Trial Version).

4) PASTRATI UPDATE-URILE LA ZI PENTRU ANTIVIRUS, ANTIMALWARE SI WINDOWS. Conditia obligatorie pentru a asigura o protectie corespunzatoare este sa fiti la zi cu toate programele antivirus, antimalware si cu Windows-ul.

Mai jos este o lista proprie cu antivirusi buni, in care merita sa aveti incredere:

AvastAntivirus
AVG
Avira
BitDefender
Eset NOD32
Kaspersky
Panda Antivirus
McAfee
Microsoft Security Essentials
Sunbelt Vipre
Symantec
Webroot

Sa va fie de folos si fara incidente!

About admin