05
Jan

Calculatoarele sunt speciale. De ce e bine sa facem revizii periodice la PC-uri, laptopuri si imprimante?

Service calculatoare si laptopuri GalatiIn activitatea mea din IT, inceputa in 1997 (se implinesc acum 15 ani!) am intalnit foarte des atitudinea clientilor cum ca “de ce s-a stricat, ca ieri mergea foarte bine?“, “de ce sa il curat ca merge si asa?” sau orice explicatie menita sa justifice o non-actiune de mentenanta IT.

Raspunsul meu este simplu: calculatoarele sunt masini. Ele nu sunt televizoare! Nu cumperi un calculator/laptop si il  duci acasa ca pe televizor, il bagi in priza, ii bagi o antena in spate (in cazul PC-ului, internet) si ii dai drumul. Iar pana cand nu iese fum nu din el, nu faci nimic. Calculatorul este o masina! Adica, el trebuie intretinut. Perioada de rodaj este perioada de instalare a sistemului de operare, cu programele aferente, iti trebuie cunostinte (ca si carnetul auto) ca sa umbli pe el. Are piese in miscare (ventilatoare, harduri si unitati optice) care trebuie curatate, unse, devirusate si testate. Are nevoie de curatenie. Are nevoie de revizii.

Asta nu o zic ca si inginer de sistem sau ca sa va conving sa “sariti cu banul”, ci ca sa va scutesc de neplacerile avute cand iti arde buza si constati ca nu il poti folosi.

Asa cum sunt mai multe tipuri de masini, de viteza, de anduranta, de manevrabilitate, asa sunt si calculatoarele: de viteza, servere, statii grafice, gaming.

Intr-o lume in care calificarea si competentele sunt parca uitate, acum contand doar banul, incercati sa va respectati pe voi insiva si apoi sa apelati la specialisti.

De ce sa faceti diferente intre masinile voastre si calculatoare  cand, in esenta, nu exista asa ceva? Cum va respectati masina, incercati sa respectati si calculatorul.

Ca perioada, recomandat este o revizie la 6 luni. In cel mai rau caz, maxim un an. Daca va stiti cu laptopul sau calculatorul lucrand in zone murdare, cu praf, vapori apa si grasime (gen bucatarii, localuri etc), scurtati intervalul dintre revizii. Cel mai mare dusman al calculatorului este praful. El se asterne pe componentele interne, impiedicandu-le sa se raceasca. Astfel apare ambalarea termica. Inchipuiti-va si daca se umple de praf vreun ventilator si se blocheaza: DEFECT scrie pe calculator!

Ca dovada, priviti fotografiile urmatoare cu interiorul unei unitati centrale, in care nu s-a umblat din 2007, anul cumpararii:

Unitate centrala plina de praf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unitate centrala plina de praf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cooler procesor plin de praf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si asa arata dupa o revizie: pasta termoconductoare ARCTIC SILVER 5, curatat de praf cu aer comprimat, unse lagarele (bucsele) ventilatoarelor, sters lentila unitate optica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urarea noastra, la inceput de 2012, este: Sanatate, Bucurii, Liniste si … fara incidente!

About admin